6 października 2024

Rynek wina w Ameryce

Stany Zjednoczone są największym na świecie producentem wina. W 2017 roku Amerykanie wypili 3,7 miliarda galonów wina, a Amerykanie wypili ponad pół biliona kieliszków wina o wartości 216 miliardów dolarów. Stany Zjednoczone mają silny rynek na wina importowane, a także wina krajowe produkowane przez wiele różnych odmian winorośli, takich jak Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay i Zinfandel.

Nie ma czegoś takiego jak przeciętny Amerykanin, jeśli chodzi o smak wina. Pomiędzy poszczególnymi regionami istnieją ogromne różnice, a ludzie mają różne gusta w zależności od codziennych upodobań i nastrojów. Miłośnicy wina mogą woleć czerwone wino w upalny letni dzień lub białe wino z daniem z owoców morza na specjalną okazję.

Najlepsze wina amerykańskie konesera współczesnego Bordeaux

Chociaż lista win ciągle się zmienia, pięć najlepszych win, które są obowiązkowe dla każdego współczesnego konesera Bordeaux to:

Château Lafite Rothschild Bordeaux, Château Haut-Brion Bordeaux, Château Cheval Blanc Burgundy, Masseria di Massignano DOCG Toskania i Zinfandel z Oakville.

Ameryka od ponad dwustu lat produkuje wina o światowej renomie. Te marki win zdobyły wiele nagród i zyskały uznanie na arenie międzynarodowej. Niektóre przykłady tych popularnych marek wina to: Robert Mondavi, Louis Martini i francuski dąb

Regiony Kalifornii, które produkują jedne z najwyżej ocenianych win w kraju

Region Monterey, który znajduje się w hrabstwie Monterey, produkuje wina amerykańskie od czasu, gdy hiszpańscy misjonarze zasadzili winnice na tym obszarze. Ma chłodny klimat i dużo gleby.

Region Los Angeles, który znajduje się w hrabstwie Los Angeles, produkuje odmiany Cabernet Sauvignon i Chardonnay i jest domem dla niektórych z najlepszych w kraju winnic, takich jak Chateau Julien i Sandeman. Region Santa Clara produkuje Pinot Noir i jest domem dla niektórych z najlepszych kalifornijskich winnic, takich jak Petrolia Vineyard.

Dolina Napa jest dobrze znanym regionem winiarskim z różnych czerwonych i białych win. Niektóre z najczęstszych to Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Syrah.